середа, 10 серпня 2016 р.

Духовно-моральна компетентність повинна стати одним із головним завдань освітнього процесу

 В Українському домі відбувся Міжнародний Форум «Взаємодія політиків і громадськості у просуванні християнських цінностей на міжнародній арені». Захід проведений за ініціативою Міжфракційного депутатського об’єднання депутатів Верховної Ради України «За духовність, моральність та здоров’я України» з метою обговорення питань налагодження тісної та ефективної взаємодії між політиками, вченими, освітянами, ЗМІ, релігійними організаціями та інститутами громадянського суспільства для просування християнських моральних цінностей, захисту свободи совісті, протидії намаганням нав’язати українському суспільству аморальність.
Учасниками Форуму стали близько 500 делегатів, серед яких близько 40 європейських та американських парламентарів, учених та громадських активістів. Працівники сектору зовнішніх комунікацій Державної наукової установи “Інститут модернізації змісту освіти” Лещик Надія та Каменєва Ірина прийняли активну участь у форумі та обговоренні питань сфери освіти і науки.
Під час обговорення проблем освіти і науки в Україні вчені та освітяни наголошували, що духовно-моральна компетентність є одним із завдань освітнього процесу і пропонували внести правки до законопроекту про освіту. Учасники наголосили на важливості вивчення предмету «Основи християнської етики» у загальноосвітніх навчальних закладах. У навчальні програми включати інформацію про предмети та явища з позицій не лише наукової точки зору, а й християнського світогляду, що є запорукою виховання високоморальних та свідомих громадян нашої держави.
Учасники визнали важливим моніторинг засобів масової інформації з боку громадськості, в рамках  імплементації закону «Про суспільне мовлення», оскільки  нині посилюється тенденція розглядати ЗМІ як чисто комерційний продукт, а не особливе джерело духовності, культури, моральності та демократії.
Результатами панельних дискусій стали ініціативи з реалізації проектів  навчання та підвищення кваліфікації соціальних працівників, психологів та педагогів навчальних закладів щодо виховання духовно-моральних компетентностей та підготовки школярів до сімейного життя і створення відповідних кафедр, факультетів з підготовки соціальних, педагогічних працівників з питань сім’ї на базі педагогічних вищих навчальних закладів та закладів післядипломної педагогічної освіти.
 Важливим елементом у формуванні духовно-моральних компетентностей у молодого покоління є створення відкритих дискусійних міжконфесійних онлайн-платформ із вченими та успішними молодими людьми, митцями, які сповідують християнські цінності, розробки інтерактивних матеріалів та уроків для розміщення на веб-сайтах у вільному доступі.
Також  в Українському домі відбувся  П’ятий національний молитовний сніданок за участю Президента України Петра Порошенка, голови Верховної Ради Андрія Парубія, Глави Уряду Володимира Гройсмана та Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич.

Немає коментарів:

Дописати коментар