понеділок, 25 квітня 2016 р.


Ми  пам'ятаємо!

"...Третій Ангел просурмив і впала з неба велика звізда, що горіла, немов світильник. І впала на третину рік і на джерела вод. Ім'я цієї звізди — полинь. І третина вод стала полином. І багато людей вмерли від вод, тому, що вони гіркими стали..."                                    / Откровення святого Івана Богослова/.

     Весна…Найпрекрасніша пора року. Пробуджується від сну природа, розплющує очі земля, усе оживає, зеленіє, розквітає.П’янкі пахощі розносять абрикоси і вишні, милує око ніжно-рожевий цвіт яблуні.
      Весна… Чорнобиль…

 У ніч з 25 на 26 квітня 1986 року, коли всі спали безтурботним сном, о першій годині 23 хвилини над IV реактором Чорнобильської атомної електростанції нічну пітьму розірвало велетенське полум’я.    Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнованим, і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин.Відбувся радіоактивний викид потужністю в 300 Хіросім.Офіційно понад 100 тисяч людей були змушені покинути свої домівки, залишивши диких тварин єдиними мешканцями зони відчуження.
     26 квітня 2016 року виповнюється 30 років з того моменту, коли світове співтовариство почуло слово «Чорнобиль», що стало синонімом страшної техногенної катастрофи й величезної екологічної біди світового масштабу. Катастрофа була спричинена вибухом і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції.


          

   Це були непрості 30 років героїчного подвигу великої кількості людей. Наслідки однієї з найбільших техногенних катастроф відчув увесь світ, тому її 30-та річниця не повинна залишитися непоміченою.    

    На даний час Чорнобильська АЕС зупинена, виконуються роботи із зняття станції з експлуатації, на промисловому майданчику зведені об’єкти з поводження з радіоактивними відходами, будується сховище відпрацьованого ядерного палива. Активно ведеться спорудження нового безпечного конфайнмента, який надійно ізолює зруйнований енергоблок Чорнобильської АЕС від навколишнього середовища. Не викликає сумнівів, що в 2017 році новий безпечний конфайнмент буде встановлено в проектне положення. 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар