субота, 23 квітня 2016 р.




Вербна неділя – світле християнське свято, дата якого переміщується з року в рік. За звичаєм, Вербну неділю відзначають за тиждень до Великодня.

Вербна неділя символізує для християнського світу день, коли Ісус Христос в'їхав  до  Єрусалиму. В'їзд Господнього Сина в місто на молодому віслюку супроводжувалося хвалебними одами радісного народу на честь Ісуса. Люди вітали Його пальмовими гілочками, а весь шлях просування Його був встелений квітами. Пальма в Юдеї вважалася символом чесноти і наближення до Бога. Так зустрічали тільки царів. Ісус Христос знав, що несе людям не земне царство, а шлях до спасіння їх душ – Царство Небесне. Ісус також знав, яку ціну йому доведеться заплатити за це.


Так, як в наших широтах пальму можна зустріти досить рідко, хіба що в ботанічних садах, тому у нас прийнято приносити до церкви гілочки верби. Верба – перше весняне розквітаюче дерево, вона прокидається від зимової сплячки і розпускається раніше всіх, вбираючись пухнастими грудочками або жовтими сережками.
 За звичаєм  уже освяченою вербою люди доторкаються один до одного при цьому промовляючи:
« Не я  б'ю, не я б'ю,
А шутка б'є.
Віднині за тиждень
Великдень буде!»


Немає коментарів:

Дописати коментар